Fabrika biodizela do kraja naredne godine

Bez autora
May 24 2010

Izgradnja fabrike za proizvodnju biodizela, koju je Fabrika maziva (FAM) u Kruševcu započela pre dve godine, posle privatizacije tog kruševačkog preduzeća trebalo bi da se okonča u drugoj polovini 2011. godine. Fabrika biodizela započeta je kao deo obavezne investicije predviđene kupoprodajnim ugovorom, te je do sada okončano 70 odsto predviđenih radova. Nije nikakav problem da se fabrika završi, iako je kriza malo usporila njenu izgradnju, ali je sada država na potezu. Neophodno je da država donese odgovarajuću regulativu u oblasti korišćenja biodizela i mi očekuje se da će od sredine sledeće godine biti regulisano tržište za ovu vrstu goriva. Planirani kapacitet fabrike biodizela je 30.000 tona i s obzirom na planirani procenat umešavanja ovog energenta u nafne derivate, trebalo bi da svi proizvođači biodizela u Srbiji imaju sigurno tržište.

Fabrika biodizela do kraja naredne godineIzgradnja fabrike za proizvodnju biodizela, koju je Fabrika maziva (FAM) u Kruševcu započela pre dve godine, posle privatizacije tog kruševačkog preduzeća trebalo bi da se okonča u drugoj polovini 2011. godine, najavila je danas direktorka FAM-a Ljiljana Kostić.

Kostić je, obraćajući se javnosti povodom priznanja koja je Fabrika maziva osvojila na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, kazala da je fabrika biodizela započeta kao deo obavezne investicije predviđene kupoprodajnim ugovorom, te da je do sada okončano 70 odsto predviđenih radova.

"Nije nikakav problem da se fabrika završi, iako je kriza malo usporila njenu izgradnju, ali je sada država na potezu. Neophodno je da država donese odgovarajuću regulativu u oblasti korišćenja biodizela i mi očekujemo da ćemo od sredine sledeće godine imati regulisano tržište za ovu vrstu goriva", kazala je ona.

Direktorka FAM-a je dodala da je planirani kapacitet fabrike biodizela 30.000 tona i da bi, s obzirom na planirani procenat umešavanja ovog energenta u nafne derivate, trebalo da svi proizvođači biodizela u Srbiji imaju sigurno tržište.

Fabrika maziva iz Kruševca privatizovana je 2007. godine kada je za većinski kapital fabrike Preduzeće za puteve Beograd koje posluje u sastavu Nibens grupe platilo 25 miliona evra, uz obavezu da u narednih pet godina investira 10 miliona evra.

Po rečima direktorke, od privatizacije do sada FAM je obim proizvodnje uvećao za 40 odsto, samo u prva četiri meseca 2010. zabeležen je rast proizvodnje od 17, a izvoza za 26 odsto.

"Za nas je izuzetno važno što poslujemo u okviru Nibens grupe koja će ove godine graditi 110 kilometara koridora 10, od Horgoša do Novog Sada, i kompletna mehanizacija će u ovom poslu koristiti proizvode FAM-a," naglasila je Kostićka.

Ona je najavila i da će FAM ove godine u nabavku nove linije za pakovanje proizvoda investirati oko dva miliona evra, te da se, uporedo sa povećanjem obima proizvodnje planira i otvaranje novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik